Bærekraft

OAC står overfor valg av bærekraftige løsninger for et stort område som skal bygges ut over en lengre tidsperiode. I områdereguleringsplanen fra 2011 ligger det klare føringer om at bl.a energiløsningene som velges skal være tilpasset et høyt ambisjonsnivå i forhold til miljø og energieffektivitet. Valg av energiløsning har en klare økonomisk betydning for et bygg (investering og driftskostnader), og vil ha betydning i mange år fremover. Vi har ambisjoner om å bli Norges mest bærekraftige næringsområde med fokus på det sosiale, gjennom trivsel og tilrettelegging for nye varige arbeidsplasser. Ved å planlegge og legge til rette for en i fremtiden ny utslippsfri destinasjon med energioverskudd i Norges viktigste trafikknutepunkt, vil OAC være et unikt bærekraftig område både i norsk, europeisk og global sammenheng med fokus på det sosiale, miljømessige og økonomiske.

Utvikling gjennom kompetanse, forståelse og grundig planlegging og utbygging er:

  • Samfunnsbehov - nøkkelen til lavere forbruk og utslipp for det samfunnskritiske og nødvendige kommunikasjons- og transportbehovet som allerede eksisterer.
  • Beliggenheten - på Gardermoen sørger for markedets beste tilgjengelighet i Norges allerede største og viktigste knutepunkt.
  • Vekst og arbeidsplasser - klarer vi i tillegg å skape trivelige omgivelser, vil OAC bli en ny destinasjon for vekst og nye varige arbeidsplasser til fordel for kommende generasjoner.

Slik vil vi gjøre Oslo Airport City (OAC) til en attraktiv arbeidsplass for bedrifter og tilreisende med høye krav til bærekraft, både sosialt, miljømessig og økonomisk.

Strategi for helhetlig bærekraft

OAC skal være en pådriver for bærekraftige bygg og områder. Ved å planlegge grundig og langsiktig, har vi muligheten til å utvikle et fleksibelt næringsområde som oppfyller både dagens og framtidens krav. Ut fra vår bærekraftstrategi og masterplan for langsiktig og bærekraftig utvikling har vi lagt ekstra stor vekt på:

Bærekrafts­rapportering - for fremtidig langsiktig verdiskapning

De nye kravene til bærekraftsrapportering er betydelige, omfattende og detaljerte, og krever at selskaper rapporterer bærekrafts-informasjon med samme kvalitetsnivå som finansielle rapportering.



I tillegg til Åpenhetsloven som trådte i kraft 1. juli 2022, og Aktivitets- og redegjørelsesplikten om mangfold og likestilling som trådte i kraft allerede 1. januar 2020, fokuserer vi på EU-taksonomien som trådte i kraft 1. januar 2023. Rapporteringsplikten gjelder noterte foretak samt alle banker og forsikringsforetak, som har over 500 ansatte og som regnes som store foretak. OAC fyller ikke rapporteringskravene, men har allikevel valgt å sette seg godt inn i rapporteringsplikten slik at vi etter beste evne gradvis kan tilpasse oss og implementere kravene som en del av vår virksomhetsstrategi. I dette pågående arbeidet arbeider vi med:



Kompetanse og eierskap - sørg for at både styret og ledelsen har kompetanse og eierskap til bærekraftsrapportering

Dobbel vesentlighet - etabler metoder for analyser med hensyn til vesentlighet og vurderinger av dette opp mot de nye bærekraftsstandardene

Gapanalyse - kartlegg gap/avvik i selskapets eksisterende rapportering opp mot kvantitative og kvalitative rapporteringskrav i EUs nye standarder

Strategi - videreutvikle eksisterende strategi, mål og planer ut fra vesentlighetsanalyser og kartlagte krav og forventninger relatert til virksomhetens påvirkning, risikohåndtering og mulighetsrom.

  • Knutepunktutvikling
  • Fleksible bygg og områder
  • Energi
  • Arealeffekter
  • Sirkulær økonomi
  • Smarte bygg
  • Smart mobility
  • Utslippsfritt område
  • Grønne og attraktive uteområder

Unikt samarbeid med Statkraft

I 2021 inngikk vi et langsiktig strategisk samarbeid med Statkraft om leveranse av fjernvarme og -kjøling til alle våre byggeplasser og bygg under utbygging. Samarbeidet har resultert i byggingen av Porsche Center Gardermoen har fått fremtidsrettede energieffektive løsninger og en egen innovativ energisentral i The World Seafood Center (WSC), verdens største kjølebygg for sjømat plassert vest på våre tomter inn mot ny rullebane 3.

Statkraft har samtidig, på en av våre tomter, under planlegging en egen energipark hvor det skal hentes fornybar termisk energi til våre bygg og området. Vårt samarbeid med Statkraft har også resultert i at andre grunneiere og aktører får anledning til å etablere bærekraftige løsninger, noe som bygger opp under vår helhetlige tankegang om bærekraftige løsninger for hele området.

BREEAM-NOR

BREEAM-NOR er Norges fremste miljøsertifiseringssystem for bygg, som vi legger til grunn i planlegging, utvikling og gjennomføring av alle våre bygg og prosjekter. Porsche Center Gardermoen er BREEAM sertifisert og WSC samt vårt tredje bygg, et nytt moderne Kunst- og verdilager, vil begge bli sertifisert.

Les mer om andre flyplassbyer rundt om i verden